Winemaker

Florin Manoliu

La Crama Pandora vei gasi o comunitate de oameni care fac ce stiu
ei cel mai bine de cand s-au stabilit pe aceste meleaguri magice din Cotesti.

Winemaker Florin Manoliu

Inceputul povestii noastre se leaga de numele lui Florin Manoliu, oenologul nostru, care este indragostit de ideea cramei de tip boutique, un etalon al celor mai bine dotate tehnic crame din Romania.

Vinul a fost intotdeauna o mare parte din viata mea. Familia mea a facut multe calatorii in zone viticole remarcabile din Franta si Italia, dar niciodata nu m-am gandit ca acestea ma vor face sa devin oenolog. Nu este genul de alegere pe care o faci cand esti copil, ci pe masura ce cresti.

Debutul in cariera de vinificator a inceput in anul 2005 la
Vincon Vrancea si apoi, in 2010, insetat de cunoastere, am decis sa ma mut la Murfatlar Romania, acolo unde am inceput colaborarea cu Razvan Macici, renumit winemaker roman stabilit in Africa de Sud. Acolo, am luat contact cu multe din secretele vinificatiei si, ca atare, impreuna cu colegii oenologi s-a realizat un nou concept de vinificatie de tip Atelier de Vinuri.

In anul 2016 am inceput colaborarea cu Alira, crama de tip boutique, proprietate a domnului Karl Heinz Haufmann. Aceasta a venit in mod natural din dorinta de a evolua si de a dobandi experiente noi in stiluri de vinificatie diferite.

Adevarata chemare am simtit-o dinspre viile Podgoriei Cotesti, de la comunitatea de oameni din spatele proiectului si, de ce nu, o consider o intoarcere spre locurile natale. Aici simt ca voi avea libertatea de a-mi exprima viziunea artistica, intr-un moment profesional in care ma simt mai pregatit ca niciodata sa-mi asum riscuri si sa ghidez vinurile in directii diferite, cu respect fata de ceea ce ne ofera natura. Asa cum bine se stie “povestea unui vin deosebit incepe din vie”, astfel ca, de la debutul primaverii si pana spre sfarsitul anului se contureaza pas cu pas drumul fiecarui vin in parte.

Florin Manoliu

WINEMAKER

Experienta dobandita pe parcursul sau profesional il fac azi sa fie
vizionarul acestei povesti, punandu-si amprenta asupra vinurilor
Crama Pandora.

VINURI PREMIATE
Winemaker Florin Manoliu Crama Pandora.

Florin Manoliu este inzestrat cu influentele rezultate din experientele sale profesionale. Colaborarea cu Razvan Macici, il recomanda ca stil de vinificatie si influente din lumea noua, pe cand notele clasice de vinificatie in stil bordolez le dobandeste in urma colaborarii cu consultantul francez Mark Dworkin.

Experienta dobandita pe parcusul sau profesional, energia si entuziasmul impartasite de Winemaker Assistant Razvan Trifan, il fac astazi sa fie vizionarul acestei povesti, punandu-si amprenta asupra vinurilor Crama Pandora.

Crezul sau e simplu: inovatia. Inovatia la nivel de metode moderne de vinificatie non-invazive, impletita cu respectul pe care il merita elementele naturale, au dus la obtinerea primelor distinctii vinurilor din vechea crama de vinificatie, printre care se remarca Sauvignon blanc 2019, denumit sugestiv “Primul vin“.

Primul vin,
Prima medalie.

Sauvignon blanc 2019 – Pandora Stories, deocamdata singurul vin alb din portofoliul cramei, a fost deja distins cu medalia de aur la concursul IWCB Vinarium 2020. Povestea primului vin inca nu s-a terminat, acesta fiind calificat in etapa finala pe tara a unui nou concurs de vinuri organizat de BASF.

Vinul se remarca printr-o simfonie de arome de flori de soc, ananas si pomelo. Notele exotice se impletesc fin cu izul de fan prospat cosit si ardei verde, punand astfel in evidenta potentialul si terroir-ul Podgoriei Cotesti.

Via Crama Pandora se intinde
pe 35 de hectare. Viziteaza-ne.

0