Terroir

Practic un instrument de diferentiere, de unicitate al fiecarei vii, care particularizeaza.
Orice reproducere a sa oriunde altundeva este practic imposibila.

Terroir

In inima arealului viticol al Vrancei, printre colinele domoale salasluieste Crama Pandora, crama de vin cu poveste. Relieful: o alternanta de terenuri plane si colinare, cu inaltimi cuprinse intre 100 si 300 m, orientare V-E, cu expozitie si declivitate ce asigura conditiile optime pentru cultivarea viteti de vie si asigura potentialul pentru diversitatea soiurilor existente in plantatiile de vita de vie din aceasta regiune viticola.

Via Crama Pandora se intinde pe 35 de hectare. Asezarea intr-un amfiteatru deschis spre Sud-Est asigura un numar ridicat de ore de soare per ciclu de vegetatie, unde este pus foarte bine in evidenta specificul aromatic de fructe bine coapte al strugurilor. Exceleaza prin calitatea vinurilor albe Sauvignon blanc, Chardonnay, Sarba și Tamaioasa Romaneasca, etc si cele rosii de Cabernet Sauvignon si Feteasca Neagra si Merlot.

Climatul

De tip temperat continental cu nuante datorate maselor de aer europene dar si a celor atlantice. Radiatia solara prezinta valori medii anuale de peste 120 Kcal/cmp in majoritatea regiunii cu valori ce depasesc 140 Kcal/cmp in zonele cu expozitie sudica.

Hidrografic

Regiune strabatuta de o retea hidrografica de suprafata, cu alimetare pluvionala. Apele freatice sunt la adancimi relativ mici si care asigura sub aspectul mineralizarii, conditiile optime pentru cultura vitei de vie.

Patrimoniul viticol al
Crama Pandora

Patrimoniul viticol al Crama Pandora
este format din 74 % soiuri rosii, 26 % soiuri albe.

TERROIR

Patrimoniul viticol al
Crama Pandora

8.57 ha

Sauvignon blanc

sauvignon blanc - crama pandora

6.85 ha

Cabernet Sauvignon

6.98 ha

Merlot

merlot crama - pandora

5.12 ha

Pinot noir

pinot noir - crama pandora

5.67 ha

Feteasca neagra

feteasca neagra - crama pandora

4.6 ha

Chardonnay

Urmeaza a fi plantat.

chardonnay - crama pandora

2.3 ha

Sarba

Urmeaza a fi plantat.

sarba - crama pandora

2.1 ha

Tamaioasa Romaneasca

Urmeaza a fi plantat.

tamaioasa romaneasca - crama pandora

Terroir

Scurt istoric

Din marturiile arheologice descoperite in cadrul Podgoriei Cotesti, reiese ca geto-dacii localnici cultivau vita de vie in aceasta zona a tarii. Vestigiile descoperite ulterior confirma ca deja din secolul XV in localitatile de pe teritoriul acestei podgorii se desfasurau activitati cu specializare viti-vinicola. Aceasta activitate s-a extins de-a lungul timpului si pana in prezent, in aceasta podgorie intrunindu-se unele dintre cele mai bune conditii pentru aceasta activitate.

Asezare

Podgoria Cotesti este amplasata pe sectorul sudic al piemontului vrancean din estul Carpatilor si Subcarpatilor, in continuarea Podgoriilor Panciu si Odobesti de la nord, impreuna cu care formeaza cunoscutele „ podgorii vrancene” sau „putnene”. Podgoria are un aspect bandiform cu orientarea N-S, amplasata fiind între Valea Milcovului si Valea Ramnei. Podgoria marcheaza cu fidelitate zona de tranzitie piemontana si bio-pedo-climatica dintre Campia Romana la est (sub 100 m) si Subcarpatii de curbura la vest (Dealu Deleanu 698 m si Dealul Capatanei 592 m) la peste 300 m altitudine abs., pe o lungime de peste 33 Km si o latime de 3-6 Km, aflandu-se la intersectia paralelei 45° si a meridianului de 27º.

Arealul delimitat pentru producerea vinurilor cu Denumirea de Origine Controlata Cotesti cuprinde urmatoarele localitati din Judetul Vrancea:–Localitatile: Vartescoiu, Campineanca, Pietroasa, Faraoanele, Ramniceanca, Beciu, Pietroasa, Olteni;–Localitatile: Brosteni, Capatanu, Pitulusa, Arva1–Localitatile: Carligele, Dalhauti, Bontesti, Blidari;–Localitatile: Cotesti, Budesti, Valea Cotesti, Golestii de Sus;–Localitatile: Urechesti, Popesti, Terchesti;–Localitatile: Dumbraveni, Dragosloveni, Candesti, Alexandru Vlahuta, Dumbraveni;–Localitatile: Bordesti, Bordestii de Jos–Localitatile: Tamboesti, Slimnic, Trestieni, Pietroasa, Padureni, Obrejita–Localitatile: Slobozia Bradului, Sihlea, Coroteni, Valea Beciului, Cornetu, Olareni;Judetul Buzau:–Localitatile Grebanu, Zaplazi, Livada, Livada Mica, Plevna, Homesti;–Localitatile: Podgoria, Oratia, Cotatcu, Tabacari–Localitatile: Topliceni, Raducesti. In lista localitatilor mentionate mai sus, se considera incluse si satele si orice alta unitate administrativ-teritoriala din arealul astfel delimitat.

Delimitare teritoriala

Arealul delimitat pentru DENUMIREA DE ORIGINE COTESTI, se incadreaza in zona viticola CI . Calitatea produselor viti-vinicole ce poarta aceasta denumire de origine, se datoreaza in special conditiilor pedo-climatice din acest areal si implicit practicilor din viticultura si vinificatie cizelate prin sutele de anide experienta ale locuitorilor care au aceasta indeletnicire, asa cum este descris succint in cele ce urmeaza:

Caracteristici pedo-climatice

Substratul litologic: alternante de nisipuri, pietrisuri piemontane, pleistocen inferioare si medii, acoperite de o mantie de loessoide, luto-nisipoase. Aceasta depunere continentala pleistocena se suprapune sedimentelor marine pliocene argilo-nisipo-marnoase.

Relieful: Spatii interfluviale largi, cvasiorizontale cu expunere majoritara spre sud si est, chiar si versantii expusi spre nord sunt suficient insolati fiind adecvati culturii de vita de vie, ceea ce si explica procentul mare al plantatiilor de vie din totalul suprafetelor agricole.

Hidrografic: Regiunea este tributara Siretului, Milcovului, Putnei, Ramnei si afluentilor acestora ( Valea Seaca, Dalhauti, Mera, Dalgovu, Oreavu, Slimnic, Ramna, etc). Regimul scurgerii anuale este tipic continental, existand o retea hidrografica care satisface in mare parte cerintele de apa. Pentru a preantampina efectele negative ale perioadei secetoase, in special cele generate de incalzirea globala, este recomandabila infiintarea unui sistem de irigare prin picatura care sa asigure necesarul de apa in cantitatea si in perioada optima pentru dezvoltarea plantatiei.

Climatul: Specific silvostepei de aici, confera conditii excelente de dezvoltare a soiurilor de inalta calitate, exprimate in principal printr-o mare bogatie heliotermica si un regim convenabil al precipitatiilor. Abundenta fluxului radiativ si durata medie de stralucire a soarelui asigura valori optime de dezvoltare a vitei de vie, de coacere a strugurilor si de concentrarea a zaharului in struguri. Solurile: au textura usoara si mijlocie, asigurand o structurare glomerulara, permisibilitate, aerisire, drenaj vertical si prelucrare mecanica. Insusirile chimice si cele biologice, completeaza fericit caracteristicile fizice formand un ansamblu valoros pentru dezvoltarea vitei de vie.

Din cele de mai sus, rezulta ca ansamblul ecosistemic prin componentele sale litologo-geomorfice si pedo- climatice, dovedeste o certa vocatie pentru viticultura si ca prezenta multiseculara a acestei podgorii, respectiv existenta acestei Denumiri de Origine nu este intamplatoare.

Via Crama Pandora se intinde
pe 35 de hectare. Viziteaza-ne.

0