Procese

De poveste

Se spune ca orice legenda are un strop de adevar. In cazul vinurilor
Crama Pandora, fiecare strop de vin contine o legenda.

Procese de Poveste

Povestea cramei începe în anul 2004 pe domeniul boierului Nicolau din ținutul Vrancei. Aceasta funcționează pe amplasamentul vechii locații, iar noua investiție prinde contur sub denumirea de CRAMA PANDORA.

Viitoarea cramă va fi una de tip boutique, cu o capacitate de producție de aproximativ 300.000 de sticle. Noua echipă dorește să evidențieze terroir-ul si potentialul deosebit al Podgoriei Cotesti.

O mare influenta asupra felului in care vinul isi va dezvolta aromele si gustul o au doua operatii, executate cu maxima atentie: taierea in verde, adica alegerea lastarilor, o lucrare in urma careia se stabilesc limitele largi ale cantitatii de struguri care vor creste pe acei butuci, si normarea de dinaintea culesului, cand in vie raman doar cei mai buni struguri, care vor fi hraniti cu darnicie de radacinile obisnuite sa pompeze seva pentru mai multe fructe.

In toate lucrarile executate in vie, incercam sa fim cat mai aproape de metodele traditionale si sa folosim cele mai potrivite solutii astfel incat sa convietuim cu natura, nu s-o exploatam.

proces - crama pandora struguri

Prelucrarea Strugurilor

Incepe cu o prima selectie a strugurilor direct in vie sub o atenta supraveghere . Dupa recoltarea manuala, in ladite, strugurii ajung in crama in maxim o ora. Laditele cu struguri proaspat culesi sunt tinuti la camera de aclimatizare spre a fi raciti la o temperatura de 4-5 grade Celsius, temperatura ideala de prelucrare ulterioara. Urmatoarea selectie a strugurilor se face manual cu ajutorul unei benzi de sortare, in care strugurii neconformi calitativ sunt indepartati. Imediat dupa desciorchinare urmeaza o a treia selectie, si anume a boabelor cu ajutorul selectorului de bobite , in care eventuale resturi de rahis, frunze sunt indepartate, rezultand astfel doar bobite intregi si sanatoase ce urmeaza a fi prelucrate.

Separarea si
obtinerea musturilor

In urma zdrobirii bobitelor sanatoase isi face aparitia mustul. Gravitational prin scurgere libera se obtine mustul ravac ce va fi atent analizat, monitorizat si fermentat la o temperatura controlata de 13-18 grade Celsius. Astfel, in urma fermentatiei alcoolice in cisterne de inox se obtine vinul alb si rose. Toate procesele tehnologice de dinaintea si dupa obtinerea vinului sunt total realizate sub atmosfera protectoare de azot, asfel ca eventualele procese oxidative ale mustului si/sau vinului sunt evitate. In cazul obtinerii vinurilor rosii, bobitele intregi nesupuse zdrobirii sunt trimise spre a fermenta cu pielita in fermentatoare dimensionate special obtinerii vinurilor rosii de inalta calitate. Culoarea si aromele primare din pielita strugurilor rosii vor fi astfel cedate mustului rosu prospat obtinut in urma procesului de macerare- fermentare.

separarea obtinerea musturilor - proces crama pandora
fermentarea mustului si obtinerea vinului - proces crama pandora

Fermentarea mustului
si obtinerea vinului

Fermentarea musturilor se realizeaza numai in cisterne de inox prevazute cu manta de racire si termometre in vederea monitorizarii permanente a temperaturii de fermentare, intocmindu-se grafice de fermentare pentru fiecare cisterna. Curba temperaturii inregistreaza un mers lent ascendent in prima parte a fermentatiei si apoi un mers descendent catre sfarsitul fermentatiei la temperaturi de 13-18°C care sunt ideale pentru a asigura vinurilor cele mai bogate arome primare de soi.

Maturarea

Vinul tanar obtinut este separat de drojdie si lasat pentru maturare pentru dobandirea personalitatii soiului, atat din punct de vedere organoleptic cat si fizico-chimic. Odata conturata personalitatea unui vin, el intra in procesul de conditionare unde vinurile sunt supuse limpezirii prin cleire, prin filtrare, stabilizarii tartrice, stabilizarii proteice si stabilizarii biologice. Maturarea vinurilor rosii se face in barrique-uri din lemn de stejar frantuzesc si/sau romanesc. Perioada de maturare difera de tipul de prajire a lemnului si sortimentul de vin, incepand de la 8-14 luni.

maturarea - proces crama pandora
maturarea - proces crama pandora

La Crama Pandora, ceea ce surprinde este procesul de vinificatie diferit si tusa oenologului nostru. Urmarim constant sa obtinem cea mai inalta calitate in toate etapele, de la plantare pana la imbutelierea vinului. Presarea si traseele fac parte dintr-o linie de vin inertizata, criteriu de rigurozitate pastrat de Crama Pandora. Criteriile stricte si numeroase de selectie fac din proces un adevarat colocviu in cazul monosepajelor. Particularitatea terroir-ului se reflecta asupra vinurilor Cramei Pandora, unde fiecare sortiment de strugure vinificat are o poveste aparte.

Via Crama Pandora se intinde
pe 35 de hectare. Viziteaza-ne.

0